KARANLIĞIN İÇİ


KARANLIĞIN İÇİ

Yüreklerin kulakları sağır...
Hava kurşun gibi ağır...
Ben diyorum ki ona:
-Kül olayım Kerem gibi yana yana.
Ben yanmasam, sen yanmasan ,biz yanmasak
Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa ...


Aşkın karanlığı sarıyor insanları. Kimisi sımsıkı sarılıyor bu karanlığa. Sanki onunla varolmuş ondan önce yokmuşcasına. Yana yana gidiyor karanlığına ,kaybolup kendi gibi olmayı  istemeyeceğini bilmeden .. Aşkın karanlığında kaybolmasa insan,nasıl aşk gibi bir duyguyu şiddetle kirletir ki? İnsanlar  belki de bu yüzden farketmiyor şiddete uğradığını ,şiddet uyguladığını.. Karanlığın kaybolmuşluğunda,içinde; işte  flört şiddeti.
Bakıldığı zaman flört şiddeti günümüzde gittikçe yaygınlaşan bazen bizzat deneyimlediğimiz ,bazen çevreden duyduğumuz bir durumdur.Flört şiddeti kültürden kültüre farklılık gösterir ancak her iki cinsiyette de görülebilir.  Flört şiddeti, romantik bir ilişkideki bir partnerin diğer partner üzerinde veya karşılıklı olarak güç kullanılması ve istismar edilmesidir.
 Flört şiddetinin çeşitleri vardır. Mağdur sadece birine ya da aynı zamanda birkaç tanesine maruz kalabilir. “ Her zamanki gibi tartışıyorduk bir anda kavga alevlendi ve kolumdan tutup sarsmaya başladı. “ tarzında olaylarda görüldüğü gibi partnerlerden birisi diğerine sıkma ,vurma,ittirme,çimdikleme gibi davranışlarda bulunması fiziksel flört şiddeti  içindedir.
 Psikolojik şiddet ise intihar girişiminde bulunmakla tehdit etme, kıskançlık nedeniyle sık sık tartışmak, sürekli karşı tarafı kontrol altında tutmak, onun yerine karar vermek, aşırı öfkelenmek, giyim/iletişim tarzına sürekli eleştirmek gibi şeyleri kapsayabilmektedir.”Benden ayrılırsan ne gerek var yaşamama ? Ya benimsin ya kara toprağın! Bunu giyeceğine hiç giymeseydin! Nefes alsan haberim olacak!” gibi ifadeler psikolojik şiddete örnektir.
 Cinsel flört şiddetinde ise partnerin cinsellikle ilgili istemediği bir şeye zorlanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalara göre cinsel şiddet daha çok kamuya açık alanlarda görülmektedir. Bizim toplum içinde bakıldığında sadece kadınların cinsel şiddet gördüğü yanılgısına kapılmayalım çünkü erkeklerde cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Cinsel şiddet durumlarında mağdur olan sanki kendi suçuymuş(!) gibi bu durumu belirtmekten çekinmektedir.
Diğer bir şiddet türü olan sosyal şiddet: Partnerin ya da partnerlerin sosyal ilişkilerde birbirlerini kısıtlaması. İlla ki duymuşsunuzdur.” Ben sana onunla görüşme demedim mi? Şuan nerdesiniz bir foto atsana? Arkadaş falan anlamam ben! ne işin  olur senin onunla?” Gibi konuşmalar sosyal şiddete örnektir.
 İnsanların dijial ortamda gittikçe daha fazla yer almasıyla ortaya çıkan diğer  şiddet türü ise dijital flört şiddetidir. Dijital flört şiddetinde partnerlerin sanal ortamda birbirlerini kısıtılamasıyla ortaya çıkar.Sosyal medya hesaplarının şifresini tehdit yoluyla isteme, sanal arkadaşlıklara karışma, kısıtlama, sosyal ortamlarda aktif olmasını engelleme . “ Gece 3’te kime çevrimiçiydin? Sana onu takipten çık demedim mi? Nasıl onun tivitlerini beğenirsin?” Dijital şiddete örnek oluşturur. Son şiddet türü ise ısrarlı takiptir.
Israrlı takip (Stalking) : Ayrılmış olunan ya da halen birlikte olunan partnerin diğerini sürekli izlemesi ve takip etmesidir. Takip davranışı, korku uyandırmayı, gözdağı vermeyi ve güvencesiz hissettirmeyi içermektedir. Bunlara baktığımızda yaşamda çeşitli zorluklar elde olmayan nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Mağdur farkında olsa da sevdiği(!) için,farkında olmadığı için ,nasıl başa edeceğini bilmediği için şiddet durumu sürebiliyor. Tam da bu gibi noktalarda üstesinden gelmek sizin elinizde. Mutlu değilsen , zarar gördüğünü hissediyorsan uzun lafın kısası o gözler sana yabancıysa daha ne durursun ki? Yabancı olmayan diyarlarda kalman dileğiyle...J  

                                                                                                                                                   
                                                                                                                         Emine Türkmen

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KADIN, ŞAİR, BİPOLAR, İNTİHAR: NİLGÜN MARMARA ÜZERİNE

Kocaeli Üniversitesi PDR Topluluğu